nolet_bult_logo_boven

Goed afscheid nemen betekent tijd nemen om te beseffen wat er gebeurd is...

Rouwen en herinneren

Na de uitvaart is er een periode van rouw. We hebben het vaak over rouwverwerking maar dat is niet de juiste benaming. Je leert er wél mee omgaan, en het verweven in je leven. En hoe belangrijk alle medeleven en troostende woorden en gebaren ook zijn; ze nemen het gevoel van gemis niet weg. De enige die dát kan doen is nou net degene die je mist. Leren leven met het verdriet kost tijd, maar ook erg veel energie. Veel mensen zijn na de uitvaart een tijd erg moe. Vooral de eerste keer de dingen doen die je altijd al deed, vraagt erg veel durf en doorzettingsvermogen.

Op dit moment zie je een trend om geregeld de overledene te herdenken. Met Allerzielen of in een zelf opgezet persoonlijk ritueel. Dit kan erg troostend werken. De overledene is toch nog in ons midden als we ‘herinneren’ ; iemand opnieuw tot je binnen laten komen. De naam van de dierbare noemen en even stilstaan bij alle mooie momenten die je samen hebt gehad. Het neemt het gevoel van gemis niet weg maar het geeft je wel energie om door te gaan.

Digitale nazorg

Social media zijn een belangrijk deel van ons leven geworden: Facebook, LinkedIn, Instagram of TikTok. Enige tijd na de uitvaart bijvoorbeeld een LinkedIn berichtje ontvangen dat de overledene morgen alweer 7 jaar ergens werkzaam is… Voor veel mensen is het een pijnlijke verrassing. Wij adviseren mensen daarom om de accounts op te zeggen of aan te passen. Een duidelijke plek waar wachtwoorden zijn opgeslagen kan daarbij helpen.