nolet_bult_logo_boven

Een uitvaart op maat...

Tijdens de uitvaart

Wij moedigen u aan om de eerste uren als naasten bij elkaar te zijn. Pas wanneer u eraan toe bent, zullen wij bij u komen. Voorafgaand aan ons bezoek is het belangrijk dat de huisarts of behandelend arts het overlijden heeft vastgesteld.

Ons doel in dit eerste bezoek is om u het vertrouwen te geven dat u, met goede begeleiding, de zorg voor een persoonlijk afscheid van uw dierbare op zich kunt nemen. In ons vak noemen we dit ‘de zorg voor de overledene aan de familie teruggeven’. U weet immers wat het beste bij haar of hem én bij u past.

Misschien zijn er zaken die u graag zelf wilt doen. Denk aan de laatste verzorging, het doen van aangifte van overlijden bij de gemeente, het sluiten of dragen van de kist. Dat kan allemaal. Alles wordt pas na zorgvuldig overleg afgesproken, waarbij wij elke dag contact met u hebben. Zo raakt u met ons vertrouwd en wij met u.

En dat geeft rust.

De intensieve dagen tot de uitvaart

In deze periode zult u ervaren wat uw dierbare voor u en andere mensen betekend heeft. Het zijn momenten van ontmoeten en afscheid. Steeds een beetje meer naar die ene dag toeleven, hoe moeilijk dat ook zal zijn. Het is belangrijk om iedereen die betrokken is bij een overlijden, dus ook jonge kinderen, de gelegenheid te geven om op eigen wijze afscheid te nemen.

Maar het is ook goed om in te zien dat het afscheid nemen hoort binnen de intimiteit van het leven.

Daarin moet ook plaats zijn voor ‘alleen zijn met de ander’; niet alles hoeft openbaar en voor iedereen bestemd te zijn

In deze dagen en op de dag van de uitvaart zullen wij soms op de voorgrond, maar meestal op de achtergrond aanwezig zijn. Ondersteunend daar waar nodig is. Want in onze visie bestaat een professionele begeleiding hieruit dat u als naaste kunt doen wat in uw hart besloten ligt. Onze taak als uitvaartbegeleidster is ervoor te zorgen dat dát alle ruimte krijgt.

Vervoer

Wij kunnen voor een uitgebreid assortiment aan speciale voertuigen zorgen. Denk aan een motor, een rouwkoets, een uitvaartbus, een in felle kleuren beschilderde wagen of een klassieke, statige Daimler. Er is erg veel mogelijk op dit vlak. U mag zelfs uw eigen auto gebruiken.

Kisten

Sinds 1991 is een kist niet meer verplicht. U kunt daarvoor ook alternatieven overwegen zoals een lijkwade of een eco-kist gemaakt van bamboe en riet. Maar ook de kisten zijn helemaal aan te passen: strak gelakt met een moderne uitstraling; of met een zachte buitenkant; zelfs een zelfgemaakte kist is een optie.

De laatste jaren zien we ook vaak dat kisten door de (klein-)kinderen worden beschilderd en versierd. Ook de binnenzijde van de kist kan gebruikt worden om een persoonlijk tintje aan de uitvaart mee te geven. U kunt bijv. een eigen deken of dekbed meegeven aan de overledene.